مقالات

آیا با تفاوت ورق سیاه با ورق سفید آشنایی دارید؟

تفاوت ورق سیاه و سفید

امروزه در بازار ورق‌های فولادی متعددی با اسامی ورق سیاه، ورق سفید و… عرضه شده‌اند. این ورق‌ها شاید شباهت زیادی باهم داشته باشند، اما از نظر ظاهری، ساختار و کاربرد تفاوت‌های چشمگیری باهم دارند. اینکه کدام ورق بهتر است، بستگی به کاربرد و انتظار شما از آن دارد. در این مقاله سعی شده تا با ذکر برتری‌ها و مشخصه‌های هر کدام از این ورق‌ها، تفاوت و تمایز بین آن‌ها به خوبی آشکار شود‌‌.

جهت مشاوره و سفارش ورق سیاه بنگاه تهران در سایزهای مختلف، با متخصصان با تجربه ما در فلز ایران در تماس باشید.

برای خرید انواع ورق سیاه با بهترین قیمت و بالاترین کیفیت با ما در ارتباط باشید.

منظور از ورق سیاه و ورق سفید فولادی چیست؟

قبل از آنکه به بیان تفاوت‌های بین ورق‌های سیاه و سفید بپردازیم، بهتر است کمی درباره هرکدام از آن‌ها صحبت کنیم. ورق سیاه در اصطلاح بازاریان به ورق نورد گرم نیز معروف است. ورق‌های سیاه به دلیل تولید در شرایطی با دمای بالا، سطحی کدر داشته و بر اساس مقدار کربن به کار رفته در متریال اولیه آن‌ها، کیفیت متفاوتی دارند. به عنوان نمونه ورق سیاه ST33 دارای کمترین درصد کربن و انعطاف‌پذیری بالایی است، در حالیکه ورق سیاه ST57 بیشترین کربن و پایین‌ترین سطح انعطاف‌پذیری را دارد.

ورق سفید فولادی که به ورق‌های روغنی نیز شهرت دارند، شامل سه دسته هستند:

  • ورق معمولی (ST12)
  • نیمه کششی (ST13)
  • فوق کششی (ST14)

در توضیح ورق‌های فوق باید گفت که، ورق‌های فوق کششی در یک دوره زمانی مشخصی تاریخ مصرف دارند و بعد از آن به ورق‌های معمولی تبدیل می‌شوند. ورق‌های روغنی بعد از نورد گرم، طی فرآیند پیچیده‌ای که شامل اسید شویی، روغن‌کاری و نورد سرد است، تولید می‌شوند. بعد از طی این مراحل ممکن است مجددا ورق‌ها کلاف‌پیچ شده و طی اقداماتی ساختار آن‌ها اصطلاح شود.

ورق‌های سفید گالوانیزه انواعی از ورق سفید هستند که بعد از تولید با لایه‌ای از فلز روی پوشانیده می‌شوند. به همین جهت مقاومت ورق‌های گالوانیزه در برابر عوامل خورنده و اکسید شدن بسیار زیاد است. فرآیند گالوانیزه شدن به دو نوع گرم و سرد انجام می‌شود و درصد روی به‌کار رفته در این ورق‌ها عاملی برای تعیین کیفیت آن‌هاست.

بیشتر بخوانید: مزایای و معایب ورق سیاه که نمیدانستید!
 

قیمت ورق سیاه

خرید ورق گیلان درب کارخانه از فلز ایران: خرید ورق گیلان درب کارخانه 

تفاوت ورق سیاه با ورق سفید چیست؟

بعد از آشنایی مختصری که با ورق‌های سیاه و سفید پیدا کردید، نوبت آن است که این دو ورق را از لحاظ و جوانب مختلف با هم مقایسه کرده و تفاوت‌های آن‌ها را بیان کنیم.

تفاوت ورق سیاه و سفید در نحوه تولید

مهم‌ترین تفاوت ورق‌های سیاه و سفید، به خاطر روش تولید آن‌هاست. ورق سیاه همان‌طور که گفته‌شد به روش نورد گرم ساخته می‌شود. ورق‌های خام بعد از قرار گیری در دمایی بیشتر از ۱۱۰۰ درجه و عبور از غلتک‌ها تولید می‌شوند. مراحل ساخت ورق‌ سیاه به شرح زیر است:

بیشتر بخوانید: انواع ورق سیاه فولاد مبارکه

  1. اسلب در کوره پیش گرم قرار می‌گیرد.
  2. در این مرحله برای پایین آمدن دما، پوسته‌شویی انجام می‌شود.
  3. نورد گرم خشن
  4. نورد گرم نهایی
  5. خنک کاری
  6. کلاف پیچی

در ادامه توضیح درباره نحوه تولید ورق‌های فولادی، باید گفت که ورق سفید برخلاف ورق سیاه، به روش نورد سرد تولید می‌شود. حداکثر دما برای ساخت ورق سفید، ۲۰۰ درجه است. دستگاهی که عملیات نورد سرد را انجام می‌دهد، ۶ غلتک دارد. از این تعداد، ۲ تای آن‌ها غلتک کار و باقی غلتک پشتیبان هستند. وظیفه غلتک‌های کار این است که ضخامت شمش‌های فولادی را تا اندازه تعیین شده پایین می‌آورد. مراحل تولید ورق سفید به شرح زیر است:

  • خنک کاری بعد از نورد گرم
  • اسید شویی و روغن کاری برای راحت‌تر شدن عملیات نورد سرد و کمتر شدن استهلاک غلتک‌ها
  • کلاف پیچی
  • نورد سرد
  • عملیات نهایی
قیمت بروز ورق سیاه

قیمت ورق سیاه درب کارخانه: قیمت ورق سیاه درب کارخانه

تفاوت ورق سیاه و سفید از نظر کاربرد آن‌ها

از دیگر تفاوت‌های بین ورق سیاه و سفید می‌توان به کاربرد آن‌ها اشاره کرد. ورق‌های سیاه عمدتا برای ساخت تجهیزات بزرگ‌تر به کار می‌روند. همچنین از این ورق‌ها برای ساخت ورق‌های سفید نیز استفاده می‌شود. از ورق‌های سفید به دلیل ظاهری که دارند برای امور تزئینی و با حجم کوچک‌تر استفاده می‌شود. بیشترین کاربرد ورق سفید در صنایع خودروسازی و لوازم خانگی مانند یخچال است. اما ورق‌های سیاه در ساخت تانکر، کشتی، لوله، مخزن، ساختمان سازی و… کاربرد بیشتری دارند. طبق این توضیحات مصرف کنندگان ورق سیاه بر خلاف ورق سفید، به دنبال استحکام و طول عمر بیشتر هستند تا زیبایی و نمای ظاهری.

بیشتر بخوانید: مقایسه کامل ورق سیاه و ورق روغنی

تفاوت ورق سیاه و سفید از نظر قیمتی

ورق سیاه و ورق سفید از نظر قیمتی تفاوت فاحشی باهم دارند. دلیل اصلی این تفاوت نحوه تولید آن‌ها است. فرآیند نورد سرد کمی پیچیده‌تر بوده و نیازمند زمان بیشتری برای ساخت است، بنابراین باید انتظار داشته باشید که قیمت ورق سیاه نصف ورق سفید باشد و این موضوع هیچ ربطی به کیفیت و درصد فولاد به کار رفته در آن‌ها ندارد.

خرید ورق گیلان درب کارخانه

تفاوت ورق سیاه و سفید از نظر ابعاد

به طور استاندارد، ورق سیاه غالبا با ضخامت ۱/۵ تا ۱۵ میلی‌متر ساخته می‌شود. ورق های سیاهی که ضخامت بیشتر دارند،  قابل رول کردن نبوده و به صورت شیت‌ در ابعاد متنوعی ساخته و عرضه شده‌اند. ورق‌های روغنی اغلب عرضی بین ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتی متر داشته و ضخامت آن‌ها بین ۰/۳ تا ۳ میلی‌متر متغیر است‌. ورق‌های گالوانیزه نیز در ضخامت‌های بین ۰/۱۸ تا ۶ میلی‌متر تولید می‌شوند. به طور کلی دقت ابعادی در ورق‌های سفید بیشتر است.

بیشتر بخوانید: مراحل تولید ورق سیاه (صفر تا صد فرایند تولید)

تفاوت ورق سیاه و سفید از نظر کیفیت و طول عمر

از نظر کیفی، با توجه به اینکه ورق‌های سفید از ورق سیاه و طی عملیات‌های متعددی ساخته شده‌اند، باید گفت که ورق روغنی و گالوانیزه کیفیت بیشتری نسبت به ورق سیاه دارند. علاوه بر این‌ها ظاهر ورق سفید صاف‌تر و شفاف‌تر از ورق سیاه است‌.

سخن پایانی

ورق سیاه و سفید هر دو برای مصارف و کاربردهای خاصی تولید شده‌اند و به طور قطعی نمی‌توان گفت که کدامیک از آن‌ها بهتر و کدام‌یک بدترند. در این مقاله از فلز ایران سعی شد تفاوت‌های ظاهری و ساختاری عمده‌ای که این ورق‌ها باهم دارند، بیان شود تا خریدار و مصرف‌کننده با دانش بیشتری برای خرید آن‌ها اقدام کند. اگر به اطلاعات بیشتری نیاز دارید می‌توانید با کارشناسان تیم فلز ایران ارتباط بگیرید. 

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *